piątek, 10 marca 2017

Aksamitny deser z mango i kaszy jaglanej

Witam kochani :)
Z tego względu, że nie jemy żadnych deserków, serków homogenizowanych czy jogurtów muszę zastąpić czymś te straty tym bardziej że mam dwoje dzieci, które jak wiadomo chcą sobie zjeść coś smacznego :)

Oto prosty przepis na świetny, wyśmienity deser.

- szklanka kaszy jaglanej
- dwa mango
- troszkę ksylitolu
- mleko roślinne jaglane, owsiane lub ryżowe
- borówki
-nasiona chia
-nasiona konopne łuskane

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Ugotować do miękkości w mleku roślinnym z dodatkiem ksylitolu. Słodkość proszę ustalić według własnych potrzeb.
Ugotowaną kaszę zmiksować na aksamitną masę. Mango obrać i również zmiksować na gładką masę. Przełożyć kaszę do pucharków, następnie nalać sos z mango. Na to położyć borówki i posypać całość nasionami chia oraz konopnymi.
Deser wyśmienity a dzieci zajadą z dużo większą ochotą niż jogurt sklepowy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Becia zdrowo bloguje Template by Ipietoon Cute Blog Design