Bardzo popularne są deserki dwukolorowe , biało-brązowe dla najmłodszych dzieci.
Czytając skład tego dziadostwa kolejny raz byłam przerażona. Najgorsze jest to, że w małym opakowaniu 50 gramowym może znajdować się nawet 12 gram cukru a orzechów jest 0,5% w deserku, który nazywa się :deser mleczno-orzechowy.
Dziś podaję przepis na własne , zdrowe monte.
SKŁADNIKI
masa:
- 100g kaszy jaglanej (ok ½ szklanki)
- 1,5 szklanki wrzątku
- 150g orzechów laskowych
- 350ml mleka roślinnego np.owsianego
- 70g ksylitolu lub miodu albo innego słodzika
- kakao
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (jeśli używasz masła orzechowego, przypraż tylko orzechy, którymi posypiesz gotowy krem). Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak deseru.
- Kaszę jaglaną przypraż przez kilka minut w suchym garnuszku, do momenty gdy zacznie się rumienić i będziesz czuć lekko orzechowy aromat. Następnie przesyp ją na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z powrotem do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.
- Obrane orzechy laskowe na krem (lub gotowe masło laskowe) umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne. Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Jeśli używasz masła orzechowego wystarczy kilkanaście sekund. Następnie dodaj ksylitol (lub dowolny słodzik/cukier/syrop), sól oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję. Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej 🙂
- Teraz jasna część Twojego Monte jest gotowa. Jeśli chcesz dodatkowo by połowa jej była czekoladowa tak jak w oryginale, przelej połowę masy do innego naczynia i do jednej z części dodaj kakao. Wmiksuj i gotowe.
- W 4 równych szklankach umieść najpierw kakaową warstwę, a następnie delikatnie, przy pomocy łyżeczki, tak by warstwy się nie wymieszały, układaj jasną część (zobacz filmik powyżej jak ja to robię). Całość posyp orzechami laskowymi.
źródło przepisu :http://savoryorsweet.pl/zdrowe-weganskie-monte/
0 komentarze:
Prześlij komentarz