niedziela, 19 marca 2017

Deser kakaowo - ananasowy z kaszy jaglanej :)

Witam kochani.
Dzisiaj po śniadanku moje dzieci zażyczyły sobie deser.
Zrobiłam bardzo szybki smakołyk z kaszy jaglanej z dodatkiem kakao i ze zmiksowanym ananasem.






Składniki :
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej (najlepiej z upraw ekologicznych)
- kakao
- ksylitol (może być miód)
- ananas
- borówki
- orzechy laskowe (opcjonalnie)
- nasiona łuskane konopne (opcjonalnie)
- mleko roślinne do zagotowania kaszy, np.owsiane
- nasiona chia

Przygotowanie :
Kaszę jaglaną najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, potem gotujemy w mleku roślinnym.
Jak będzie miękka wrzucamy kaszę do robota kuchennego lub miksujemy blenderem razem z kakaem, ksylitolem lub miodem. Nie podaję proporcji ponieważ jeden lubi bardziej kakaowe i słodsze a drugi mniej dlatego zalecam smak dobrać do własnych potrzeb.
Następnie miksujemy kawałek ananasa.
Do pucharka nakładamy masę kakaową i polewamy to sosem ananasowym. Na to wrzucamy kilka borówek, orzechów laskowych oraz nasionek konopnych i chia. I gotowe.
Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Becia zdrowo bloguje Template by Ipietoon Cute Blog Design